De ce e important sa stii sa vorbesti corect?

Unul din primele lucruri care ma fac sa evaluez cat de bun este un manager este felul in care vorbeste. Cat de corect gramatical vorbeste? Ce vocabular foloseste? Cat de clar sau de confuz este in exprimare.

Asta este unul din cele mai importante lucruri la care ma uit pentru ca pana acum nu am intalnit nici un manager bun care sa vorbeasca prost. Nici unul. Si nici nu cred ca voi intalni vreodata. De ce spun asta?

In primul rand daca vorbeste gresit gramatical imi arata structura lui. Sa folosesti corect acuzativul si sa faci acordul intre subiect si predicat se invata in primii 6 ani de scoala. Atunci nu trebuie sa iti duci copilul la gradinita, nu trebuie sa te gandesti cu ce platesti intretinerea sau ce o sa faci ca parintii tai sunt bolnavi (daca totusi a trebuit sa faci asta cand aveai 10 ani, esti exceptia si nu despre tine vorbesc aici). Atunci singura ta grija este sa mergi la scoala si sa inveti acele cateva notiuni care iti sunt predate acolo, printre care si gramatica limbii romane care nu e atat de grea. Incearca sa inveti o limba tonala cum e chineza si o sa vezi de ce spun asta.

Daca nu ai avut rigoarea sa inveti sa vorbesti corect pana in adolescenta, vei trece la fel de superficial si prin ceea ce ai avea de facut ca leader. Crede-ma, superficialitatea la un manager e cheia dezastrului. Asadar, daca nu esti de acord cu subiectul articolului care l-am scris azi si nu iti dai seama care e lucrul pe care nu e in regula aici, atunci imi pare rau pentru tine.

De asemenea, o persoana care nu vorbeste gramatical corect nici nu citeste. Nu ai cum sa citesti, sa vezi acolo cum se scrie corect si tu sa vorbesti tot de capul tau, dupa “regulile” tale. De ce e rau pentru un manager sa nu citeasca? Pentru ca asta este una din cele mai eficiente moduri de a-ti largi orizontul. Cum te poate conduce cineva care nu a iesit niciodata din orasul unde s-a nascut? Universul lui este limitat si riscul este ca oamenii din subordinea lui sa aiba o intelegere mai buna decat el. Asta atrage dupa sine lipsa de respect si multe alte probleme. Aminteste-ti daca ai avut un sef mai slab pregatit, lipsit de experienta sau pur si simplu mai needucat decat tine si care era atitudinea ta fata de el pe termen lung.

Un alt motiv pentru care o persoana care nu citeste nu poate fi un leader bun este vocabularul limitat. Dinamica din echipa aduce diverse provocari. Unele din ele au nevoie de solutii si concepte pe care daca vrei sa le intelegi trebuie sa cunosti inainte anumite notiuni. Acele notiuni formeaza vocabularul. In functie de domeniul de activitate inveti un anumit jargon, altfel nu poti practica acel domeniu. Daca esti stomatolog nu poti sa profesezi daca nu stii ce e un incisiv si ce e un molar. Leadership-ul are un set de astfel de cuvinte pe care daca nu le stii te chinui; cuvinte precum asertiv si sinergie. In plus, pentru ca domeniul de activitate al leaderilor este unul abstract, de cele mai multe ori, cu cat ai mai multe notiuni si din domenii diferite iti este mai usor. De exemplu este foarte greu sa le arati oamenilor ca ii apreciezi pentru gestalt daca tu nu stii ce inseamna. Ajuta gestalt un leader? Un leader care stie ce este asta, e mai bun decat unul care nu stie?

Spuneam in articolul trecut ca rolul managerului este sa aduca claritate. Si poti fi un om genial, un expert in domeniu, daca nu stii sa vorbesti ca sa faci legatura cu ceilalti oameni din echipa, pentru ca asta ar trebui sa faci, nu ai cum sa aduc claritate. Daca ceea ce faci si ceea ce spui se aliniaza, atunci sansele sa creezi claritate cresc dramatic. Comunicarea tine si de cuvinte, chiar daca in statistica doar in mica proportie. Uita-te la Hagi si la toate discursurile lui. Iti este greu sa il respecti ca leader cu vocabularul limitat pe care il are. Cu greu aduce claritate oamenilor cu care lucreaza.

Motivul pentru care am scris pe subiectul acesta si pentru care am dat exemplele de mai sus este faptul ca daca cineva vrea sa conduca o masina trebuie sa invete niste notiuni si apoi sa dea un examen teoretic si unul practic. In schimb daca cineva vrea sa conduca o echipa trebuie doar sa convinga la un interviu. Vorbitul pentru manageri este ca semnele de circulatie pentru soferi. Poti sa conduci si daca nu te pricepi, dar conduci prost.

Sper ca nu am fost mai dur decat te asteptai azi, dar cu anumite topicuri nu exista cale de mijloc.

Iti multumesc ca ai citit articolul si te astept luna viitoare.