Despre deciziile pe care le luam

Salut,

Am avut de-a lungul timpului mai multe articole aici in care faceam o paralela intre alergat si diverse componente din activitatea de management. Comparatia pe care o voi face azi este legata de anumite tipuri de decizii si impactul pe care le au in viata noastra.

In 2011 am inceput sa alerg. Cam toti oamenii care alearga au trecut in mare cam prin aceleasi etape. La inceput o fac pentru ca vor sa slabeasca, sau pentru ca vor sa devina mai activi. Apoi isi spun ca daca tot alearga ar putea sa participe la un eveniment. In functie de nivelul de experienta de obicei alearga la un prim concurs de 10km sau un semimaraton.

Dupa ce alearga la unul sau mai multe astfel de evenimente incep sa apara deciziile pe care le mentionam. Dupa un semimaraton in principiu ai cam doua optiuni daca vrei sa participi in continuare la concursuri: fie incerci sa iti imbunatatesti timpul anterior, fie iti spui ca e momentul sa incerci sa alergi un maraton.

Acelasi lucru se intampla si dupa maraton, fie incerci sa stabilesti un nou record personal, fie faci pasul urmator si incerci sa alergi un ultramaraton. Alte persoane incearca sa alerge tot un maraton insa in conditii extreme, la polul nord, sau pe marele zid chinezesc, etc. Alte persoane adauga pe langa alergat noi activitati precum mers pe bicicleta sau inot si se inscriu la triatlon sau chiar iron man.

Ce vreau sa spun este ca nici una din decizii nu este gresita insa fiecare mie imi spune ceva despre persoana respectiva. O persoana care incearca sa isi stabileasca noi recorduri personale este o persoana care vrea sa devina din ce in ce mai bun in ceea ce face. O persoana care alearga la diverse tipuri de distante sau conditii este o persoana care vrea sa acumuleze experiente pentru ca in final astea sunt cele mai valoaroase de fapt.

In final, este important atunci cand faci ceva ce nu tine de job sa o faci doar pentru ca iti place, fara sa urmaresti performanta, chiar daca sa faci un lucru bine iti poate aduce mai multa placere.

Problema pe care o vad eu apare atunci cand si in viata profesionala alegi sa faci mereu altceva in loc sa continui sa te specializezi pe ceea ce ai inceput pentru a deveni “expert” in acel domeniu. Cuvantul cheie in ceea ce am spus este “alegerea” pentru ca poti fi nevoit in viata sa incerci mai multe lucruri pana iti dai seama ce ti se potriveste sau esti nevoit sa faci o schimbare pentru ca pur si simplu nu gasesti un job pe “specializarea ta”. Nu despre acele situatii vorbesc acum.

Fac referire la celelalte situatii cand incerci altceva doar pentru ca te-ai plictisit sau efortul de care e nevoie pentru a intra in profunzime este prea mare. Capcana pe care consider ca trebuie sa o evitam este tendinta de a fi superficiali si de a aborda doar la suprafata orice domeniu sau doar pentru scurt timp.

Asa cum am mai scris in mai multe randuri, nu este productiv sa aprofundezi fiecare lucru de care te apuci pentru ca nu vei avea timp pentru tot insa tine tot de deciziile pe care le luam sa alegem pe ce sa ne concentram atunci cand vrem sa devenim mai buni si pe ce nu.

Important este sa facem discriminarea asta si sa nu lasam la voia intamplarii neluand nici o decizie.

Iti multumesc ca ai citit articolul si te astept luna viitoare.