Ce am invatat eu la maraton

  • 05/07/2018
  • Blog

Salut,

Anul acesta se fac 7 ani de cand alerg. In cei 4.400 de km parcursi pana acum am invatat cateva lucruri care au iesit din zona de asfalt si au intrat in viata de zi cu zi si in cea profesionala. Stiu ca sunt multe articole pe net despre asemanari dintre business sau leadership si alergat insa azi voi impartasi 5 lectii personale din experienta mea.

  1. Train hard, run easy. 95% din durata si distanta sunt parcurse in timpul antrenamentelor si doar 5% la eveniment in sine. Am invatat ca daca depun efortul in antrenament sau in pregatire, atunci cand vine momentul pentru care ma pregatesc imi este mai usor. De asemenea, tocmai pentru ca pregatirile sunt pe o perioada mult mai lunga de timp (cam de 19 ori 🙂 treptat mi-am dezvoltat disciplina si consecventa.
  2. Fiecare antrenament are un scop. Sunt diverse carti si cursuri despre gandire strategica insa aproape deloc (sau cel putin nu am gasit eu) despre gandire tactica. Poate voi scrie si un articol in viitor despre asta. Unul din lucrurile pe care le-am invatat in ultimii ani este ca strategia este supraevaluata, tactica fiind mult mai des folosita dar si cea care aduce rezultate rapid. Antrenamentele pe care le fac au diverse scopuri, de la anduranta si scaderea pulsului pana la viteza si “schimbarea vitezelor”. Ceea ce urmaresc eu, este sa obtin maxim urmarit din fiecare antrenament. Asta imi ofera agilitate pentru ca in final, acei 95% sunt formati din sprint-uri multiple dar si concentrare pentru ca nu caut sa obtin tot de la toate antrenamentele.
  3. Maratonul incepe la km 30. Daca intrebi mai multi oameni, toti iti vor spune ca un maraton are 42 de km. Fizic asa este, insa in mintea alergatorului greul apare abia dupa 30 de km. Asadar provocarea reala consta de fapt in ultimii 12 km, acolo unde resursele sunt aproape epuizate, si ca sa citez pe cineva “simpatic” mie, trebuie sa schimbi paradigma. 🙂 Am inteles tarziu ca mentalitatea asta schimba radical jocul, dar odata ce am invatat asta nu vad cum as putea uita vreodata.
  4. Progres. Cred ca una din cele mai importante lectii dobandite este faptul ca nu este nevoie de un rezultat perfect ci de un rezultat mai bun decat cele anterioare. Progresul chiar daca mic, pe termen lung aduce beneficii dificil de anticipat la primul pas. De exemplu, am terminat:
  • primul semimaraton in 2 ore 24 de minute
  • al doilea in 2 ore si 11 minute
  • al treilea in 1 ora si 54 minute
  • anul trecut am terminat un semimaraton in 1 ora si 33 minute.

De asemenea, singurul mod in care vad eu posibil progresul, indiferent daca vorbim de alergat, activitate profesionala sau viata in general este cu ajutorul altora si prin invatare. Stiu ca suna eroic sa fii “one man army” insa cere si primeste orice ajutor poti primi pentru ca provocarile oricum sunt dificile. Am subliniat verbul “a primi” pentru ca desi pare, nu este cel mai usor lucru sa primesti si pana si asta se invata.

5. Trust your training. Asta cred ca este o completare a primului punct. Daca ai investit tot ce tinea de tine in antrenament, cand vine “Cursa” ai incredere in antrenamentul/pregatirea ta si in ceea ce ai facut in restul de 95% din timp. Datorita efortului de atunci, chiar daca nu se aliniaza planetele, ai suficient de multa experienta si o fundatie solida pentru a face altor provocari neasteptate.

Blogul de azi cred ca reprezinta in miniatura motivul pentru care scriu aici, si anume experienta mea in cuvinte pentru tine, pentru a face progresul pe care il cauti. Asta este ajutorul pe care il pot oferi eu si pe care sper sa il poti primi tu. As mai scrie, insa maine dimineata am antrenament de 15 km. 🙂

Eu iti multumesc ca ai citit postarea de azi si ne vedem in iulie,
Marius