Ce conteaza in CV?

  • 28/01/2019
  • Blog

Salut,

Cred ca cel mai important lucru despre un om, sau acel lucru care spune cel mai mult despre el este ceea ce ramane in urma lui.

Care sunt realizarile sau care sunt “operele” lui. Atunci cand spun asta nu ma refer doar la artisti, ci la oameni in general pentru ca rezultatul muncii fiecarui om poate fi considera opera lui.

Daca luam un om “obisnuit” cel mai probabil cele 24 de ore ale zilei lui se impart in 3: 8 ore de munca, 8 ore de somn si 8 ore de timp folosit pentru placeri/pasiuni sau hobby-uri, datorii sau transport. Daca in treimea de somn realizarile sunt cam la fel la toata lumea, ceea ce facem in timpul programului de la munca si in afara acelui program arata lumii cine suntem de fapt.

M-am rezumat la o zi pentru a explica mai usor, eliminand diverse elemente care sa distraga atentia, cu ce ne ocupam timpul de fapt. In plus, imi amintesc ca Robin Sharma spunea ca o zi este de fapt o viata in miniatura, pentru ca daca faci repetitiv un lucru timp de mai multe zile, de fapt faci acel lucru in viata ta pentru ca viata e compusa din toate zilele 🙂

In CV putem sa scriem ce vrem si putem sa inventam tot felul de reusite, insa in realitate ceea ce a ramas dupa munca noastra este realizarea noastra care exista sau nu. Poti sa mimezi si poti sa incerci sa pacalesti pe altii ca ai realizat ceva ce nu exista, dar asta este trecator. In plus este o persoana pe care nu o poti pacali oricat ai incerca.

Cele mai insemnate opere au fost realizate cu efortul mai multor zile si cu cat rezultatul este mai insemnat cu atat durata de realizare a fost mai mare. Nu vreau sa divaghez acum si sa incep sa discut despre planificare pentru realizrea unui obiectiv maret, dar da, un astfel de plan ajuta.

Daca as da cateva exemple cunoscute, o sa il iau pe Steve Jobs si intrebarea e: el ce a realizat? Din post adolescenta zi de zi a gandit un business prin care tehnologia raspundea nevoilor oamenilor. Serena Williams a castigat 41 de titluri de Grand Slam in 24 de ani.

Lucrurile astea nu pot fi inventate si nu pot fi mimate. M-am folosit de exemplele astea nu pentru a arata ca toata lumea trebuie sa creeze Apple sau sa joace tenis la cel mai inalt nivel ci pentru a explica faptul ca dupa un numar de zile ceeea ce ramane e ceea ce te reprezinta de fapt, nu ceea ce spui ca ai facut sau ca ai scris intr-un pdf pe un site de recrutare.

In fiecare opera atunci cand o faci ramane o parte din tine prin faptul ca a fost facuta de tine in felul tau. Acea realizare despre tine spune mai multe decat oricate cuvinte si explicatii ai folosi. Cuvintele pot pacali, dar ceea ce ai creat nu poate.

Spuneam mai devreme despre planificare si una din metodele de a incepe planificarea este cu imaginea rezultatului final in minte. Cum vrei sa arate la sfarsit ceea ce ai vrei sa realizezi, ca apoi sa imparti in mai multe etape si fiecare etapa sa fie abordat in acel numar de ore din zi despre care vorbeam la inceputul articolului.

Eu asta urmaresc intr-un CV. Si cand spun CV nu ma refer doar la acea hartie cand mergi sa te angajezi. Asta fac in general cu oamenii pe care ii intalnesc, incerc sa aflu realizarile lor pentru a intelege cine sunt.

Daca articolul de azi te-a facut sa te intrebi care sunt realizarile tale ca sa te cunosti mai bine sau ai inceput sa te gandesti la oamenii din jurul tau intr-o lumina noua, atunci mi-am atins scopul.
Iti multumesc ca ai citit articolul si te astept luna viitoare.