Ce rost au obiceiurile

  • 05/02/2013
  • Blog

Wow! Aproape ca se facea un an de la ultimul articol, dar scriitorul din mine a revenit. Anul trecut a fost unul de cautare si regasire personala pentru mine. Imi place sa cred ca experienta prin care am trecut in tot acest timp are un efect benefic asupra articolelor pe care le sciu aici.

Am observat in 2012 ca ceea ce ma incetinea sa imi urmez visele chiar daca uneori parea ca este un motiv exterior, de fapt era ceva ce tinea de mine. Am ajuns sa inteleg ca obstacolele intalnite ma au la baza pe mine.

Asadar, am analizat mult timp ceea ce fac si ceea ce nu reusesc sa fac, dar si motivele pentru care sunt in situatia asta. De cele mai multe ori am ajuns la aceeasi concluzie: trec prin lucrurile astea pentru ca asa m-am obisnuit.

Citisem in trecut, in mai multe carti, ca ne ia 90 de zile pentru a schimba sau pentru a ne crea un obicei nou. Nu am considerat ina ca am nevoie sa imi schimb obiceiurile. Nici nu ma mir acum, ca am ajuns sa nu pot sa fac tot ce imi planific…

Dupa ce am analizat ce fac in fiecare zi din saptamana, am facut o lista cu tot ce consideram inutil sau daunator si o lista cu ce imi doresc sa fac. Am incercat sa inlocuiesc elementele dintr-o lista cu celelalte. Nu a mers 🙂

Mi-am dat seama ca este prea mult dintr-o data, asa ca am inceput cu cate 2 elemente de eliminat pentru 90 de zile. Dupa ce imi fac obiceiul de a trai fara ele, mai elimin altele, urmand sa repet pasii. Dupa doua astfel de cicluri, am vazut efectele care m-au incurajat sa incerc sa adaug doua elemente pe care le doream. Din nou nu a mers.

Concluzia la care am ajuns este ca pot sa renunt la obiceiuri vechi mai usor decat sa imi creez un obicei nou, asa ca am adaugat doar un obicei nou in viata mea. Am 7 luni in care am eliminat 4 obiceiuri neplacute si am adaugat unul constructiv. Imi doresc ca dupa ce fac 90 de zile cu acest obicei nou, sa incerc sa elimin alte doua obiceuri si sa adaug unul in plus. Poate o combinatie functioneaza mai rapid decat daca le-as lua separat.

Pe masura ce am implementat toate schimbarile astea in viata mea, mi-am dat seama ca fac un lucru bun si ca ies in afara zonei de comfort. Insa, odata cu trecerea timpului, toate obiceiurile astea imi creeaza noua zona de comfort. In final totusi, cand trag line, cred ca zona de comfort din viitor va fi mult mai productiva decat zona de comfort din trecut. Dar poate voi folosi articolul asta peste un an sau doi, sa imi amintesc sa ies din nou din zona de comfort pentru a creste in continuare.

Sper ca aceasta fereastra spre experienta mea sa te ajute sa iti dezvolti productivitatea si atentia la ceea ce iti doresti sa realizezi, asa cum m-a ajutat si pe mine.

Iti multumesc ca ai vizitat blog-ul meu azi si ne auzim in curand,