De ce e importanta experienta?

  • 22/05/2018
  • Blog

Salut,

Unul din lucrurile cel mai des intalnite la un interviu de angajare este subiectul experientei. De cele mai multe ori e o discutie circulara: nu esti angajat pentru ca nu ai experienta dar daca nu esti angajat cum ajungi sa ai experienta? Raspunsul mi l-a dat un prieten din copilarie cu care m-am reintalnit anul asta dupa multi ani. Are un copil mic si imi povestea ca incearca impreuna cu sotia lui sa faca diverse activitati cu copilul pentru a-i crea amintiri. In mintea mea amintirile sunt partea pasiva a experientei, care impreuna cu o forma de cunostinte si intelepciune reprezinta de fapt ceea ce cauta recrutorii la un candidat: un semn din trecut ca poti gasi in viitor solutii la problema pe care o au ei.

O sa-ti dau doua exemple de modalitati prin care sa capeti experienta, unul extrem si unul poate chiar trivial. Voi incepe cu cel extrem doar pentru ca a avut un efect mai puternic asupra mea.

Pe 7 septembrie 1962, un tip pe nume Phil Knight a plecat din SUA in Japonia sa repete in industria pantofilor sport ceea ce s-a intamplat in industria aparatelor foto, si anume sa aduca pe piata o alternativa mai ieftina la modelele germane. Daca pentru camere foto au aparut Nikon si Canon pentru a concura cu Leica, el credea ca poate importa din Japonia pantofi sport pentru a concura cu Puma si Adidas. In drum spre Japonia s-a oprit si in Hawaii.

La momentul cand a plecat avea 24 de ani si tocmai terminase facultatea, masterul si stagiul militar, deci avea 0 experienta profesionala, sau chiar de viata dupa cum spune el la inceputul cartii pe care a scris-o. Eu nu sunt foarte impresionat de faptul ca a plecat in Japonia sa discute cu diversi producatori pentru a semna un contract de import. Ceea ce m-a pus pe ganduri in schimb este ceea ce a urmat si ce a facut inainte de a pleca.

Dupa ce a ajuns la intelegere cu compania care avea sa devina mai tarziu Asics nu s-a intors acasa ci a continuat calatoria. A spus ca daca el vrea sa isi lase amprenta asupra lumii cum ar putea sa o faca daca nu o cunoaste? Iar din septembrie 1962, pana in 24 februarie 1963 a mers pe rand in: Hong Kong, Manila – Filipine, Bangkok – Tailanda, Vietnam, Calcutta – India, Saigon, Khatmandu – Nepal, Bombay – India, Cairo – Egipt, Istanbul – Turcia, Atena – Grecia, Iordania, Ierusalim, Nairobi – Kenya, Roma, Vatican, Florenta, Milano, Venetia, Paris, Munchen, Berlin, Vienna si Londra.

Omul a vrut atunci sa faca o calatorie de genul asta pentru a-si largi orizontul, sau pentru a capata experienta, asa cum o spun angajatorii. Important de mentionat este faptul ca in 1962 lumea “era mai mare” decat acum. Calatoriile erau mai scumpe si nu atat de populare ca acum. Pe langa faptul ca a ales la varsta lui sa capete experienta in modul asta, ceea ce m-a impresionat a fost pregatirea de dinainte. Si-a planificat locatiile unde voia sa mearga, in ce ordine sa le viziteze pentru a fi eficient. Si-a pregatit discursul pentru producatorii japonezi dar si pentru tatal lui. Ca sa poata pleca a folosit banii stransi de el in anii trecuti insa si-a convins si familia sa ii dea bani pentru a-si pune in practica ideea.

Fast Forward mai tarziu, in 1971 fonda compania Nike.

Stiu ca o sa-mi spui ca nu suntem toti fondatori de multinationale cu zeci de miliarde de dolari cifre de afaceri dar am vrut sa folosesc un exemplu extrem pentru a-mi sustine ideea ca poti face ceva pentru a capata experienta. Sau poate imi vei spune ca in 1962 lumea arata altfel decat in 2018 si din motivul asta nu poti replica acum ce a facut el atunci. In situatia asta iti dau un alt exemplu, de data asta o tipa, Cassie de Pecol, care in perioada 2015-2017 a calatorit in fiecare tara din lume…

Nu cred insa ca trebuie sa recurgi neaparat la actiuni extreme pentru a acumula experienta ci doar am dat 1-2 exemple. Poti sa te inscrii intr-un ONG unde sa iti oferi munca de voluntariat in ajutarea unei cauze. Intr-adevar, nu esti platit, dar nici nu platesti pentru dobandirea de experienta ca in celelalte exemple pe care le-am dat. Mai mult decat atat, cred ca genul asta de activitate are pe langa dezvoltarea personala si ajutorul oferit societatii. Unde sa faci voluntariat? Asta cred ca e decizia ta si chiar cred ca e o ocazie buna sa alegi ceva care in care crezi si care sa iti permita sa exersezi inclusiv abilitatea de a lua decizii.

Asadar, experienta este la inceput cel putin, in afara zonei de confort, uneori cu mult, insa beneficiile sunt pentru tot restul vietii si sunt genul de lucru unde banii ajuta dar nu pot cumpara. Nu am mai pus de ani de zile citate pe blog dar voi incheia articolul de azi cu unul latin: Experientia docet.

Eu iti multumesc ca ai citit postarea de azi si ne vedem in iunie,
Marius