Gandire Strategica si Tactica

  • 16/10/2018
  • Blog

Salut,

In articolul de azi am ales sa discut despre diferenta dintre gandire strategica si tactica si despre confuzia pe care o facem de cele mai multe ori.

Pentru claritate o sa incep cu etimologia cuvantului “strateg” care vine din greaca si intr-o traducere simplificata ar insemna “conducatorul straturilor”. Astfel strategul ar fi responsabil de planul de conducere al oamenilor din diversele clase de sub el, nu doar al celor care ii raspund direct.

De aici rezulta si una din principalele diferente dintre gandirea strategica si cea tactica si anume aria de responsabilitate a abordarii.

O a doua diferenta este data de numarul celor responsabili pentru fiecare din cele doua tipuri de gandiri. Daca in cazul celei tactice este chiar indicat sa fie mai multe persoane in echipa cu o astfel de trasatura, in cazul gandirii strategice mai mult de o astfel de persoana dauneaza. Incearca doar sa iti imaginezi o orchestra cu doi dirijori.

Ba mai mult, daca intr-o organizatie eu as fi cel care are rolul de a construi o strategie, m-ar deranja ca alte persoane din organizatie sa isi construiasca strategii paralele care desi bine intentionate ar dilua sau ar risipi resursele necesare pentru planul principal.

Cred ca cel mai util este ca liderii de echipa si cei operationali sa realizeze planul strategic cu ajutorul gandirii tactice chiar daca sunt tentati poate uneori sa gandeasca strategic si sa devieze de la strategia de baza a liderului strategic.

O ultima diferenta pe care o vad intre cele doua tipuri de gandire este faptul ca strategia este construita pe un termen mai lung ingloband mai multe tactici in implementarea ei. Tactica poate fi una dintr-o succesiune de elemente.

In organizatiile clasice bazate pe lant de comanda ca in armata sunt anumite chei de control care sa limiteze aparitia si dezvoltarea mai multor strategii insa in echipe de tip matrice sau agile riscul de a pierde claritatea strategiei este mai mare.

Despre gandire strategica se gasesc multe materiale (carti, articole, seminare) insa despre gandire tactica eu cel putin am gasit foarte putin. Mi se pare putin anevoios faptul ca exact despre aptitudinea de care este mai mare nevoie sunt mai putine informatii. Poate in timp vor aparea mai multe resurse insa mi-am dorit sa fiu si eu unul din cei care contribuie la acest minus din zona de constientizare.

Eu iti multumesc ca ai citit postarea de azi si ne vedem in octombrie,
Marius