Stapaneste lucrurile de baza

  • 28/02/2018
  • Blog

Salut,

Articolul de azi porneste de la o discutie mai veche pe care am avut-o cu cineva. In discutie incercam sa ii explic ca peste aptitudinile de baza pe care le are deja, nu are nevoie sa invete altele noi ci doar sa invete cum sa le foloseasca mai bine pe cele pe care le are in prezent. Prin “mai bine” inteleg fie mai eficient, fie sa le foloseasca intr-o gama mai mare de situatii.

Versatilitate. Diferenta intre un specialist si un incepator nu consta in cantitatea de notiuni sau de skilluri pe care le are ci in eficienta utilizarii principiilor de baza. Cred ca in final, dezvoltarea skill-ului denumit versatilitate venita din utilizarea catorva instrumente are mult mai multe beneficii decat construirea unei palete foarte variate.

Practice makes perfect. Repetitio mater studiorum est” spuneau latinii 🙂 Eu m-as simti mult mai confortabil sa apelez la cineva care a exersat solutia de care am eu nevoie de 50 de ori, decat daca as apela la cineva care a exersat 10 solutii de cate 5 ori. Sigur, imi vei spune ca daca a exersat 10 solutii de 50 de ori este si mai bine, dar de cele mai multe ori 9 din celelalte 10 solutii pot fi prea mult pentru nevoia mea, iar din cele 10 doar una este cea mai buna.

Ce e mai bun din doua lumi. De asemenea, odata ce stapanesti cateva lucruri de baza, cred ca te afli la granita dintre “stii ca nu stii” si “stii ca stii”. Zona asta iti permite sa performezi pentru ca esti in zona de confort si in acelasi timp iti faciliteaza cresterea pentru ca iesi suficient de mult in afara ei incat sa experimentezi utilitati noi pentru ceea ce stii deja.

Este o poveste despre Picasso care picta intr-un loc public si o femeie vine la el si ii cere sa ii faca un portret. Ii face portretul in cateva minute, femeia este incantata si ii spune ca vrea sa-l cumpere. Picasso ii cere o suma mare de bani si femeia revoltata ii raspunde ca nu i se pare normal sa ii ceara atatia bani pentru cateva minute. In replica, Picasso ii raspunde ca nu cateva minute i-a luat sa poata picta asa, ci toata viata.

Ma voi folosi de exemplu de mai sus pentru a concluziona articolul de azi, si anume, in orice domeniu ai lucra, ideal este sa stapanesti lucrurile de baza, sa le exersezi din nou si din nou pana cand le poti aplica usor in diverse situatii si usurinta cu care le aplici sa fie revoltatoare. Fii Picasso-ul domeniului tau!

Eu iti multumesc ca ai citit postarea de azi si ne vedem in martie!

Multumesc,
Marius