Sunt doua tipuri de oameni

  • 31/01/2018
  • Blog

Salut,

Cei care dau si cei care iau

Spuneam ca sunt doua tipuri de oameni: cei care iau si cei care dau. Desi sunt avantaje si dezavantaje pentru ambele categorii, motivul pentru care am ales sa scriu postarea asta este pentru a-mi exprima punctul de vedere in special fata de concluzie.

Cei care dau sunt in general o categorie cu mai putini reprezentanti. Oamenii pe care i-am intalnit si care ofera, de obicei o fac pentru ca asa le indica busola interna. O fac din altruism, din empatie pentru persoana careia ofera si uneori doar pentru ca asta ii face sa se simta bine. Indiferent de motivele interioare, cred ca in lume sunt prea putini astfel de oameni. Statistic, citeam un articol care spunea ca la job oamenii care ii ajuta pe altii peste un anumit prag, ajung in timp sa nu mai performeze.

Mai exista o subcategorie de oameni care dau insa o fac planificat, sau premeditat urmarind un scop anume. Categoria asta mi se pare cea mai interesanta pentru ca facand-o in felul acesta elimina riscul de a oferi fara limite sau atat de mult incat sa le dauneze si in acelasi timp detin controlul comportamentului si nu sunt ei dominati de impulsul de a oferi. De asemenea, dand targetat reusesc sa ofere ceea ce are nevoie celalalt sa primeasca, asta fiind din punctul meu de vedere baza pentru multe vanzari, negocieri sau parteneriate. Unele persoane cred ca vad categoria asta de oameni ca fiind profitori, sau in limbaj popular “pe interes”.

Cei care iau sunt de regula cei mai numerosi. De multe ori sunt cei care sunt la momentul potrivit in locul potrivit si nu spun nu. Ei nu sunt cei care initiaza sau care domina. Si desi in general cred ca este gresit sa primesti si atat, cred totusi ca exista o cale de a o face intr-o maniera etica. Cred in legea reciprocitatii lui Cialdini si anume ca odata ce ai primit, exista un contract nescris de a intoarce acel gest. Cred ca este la fel de important sa stii sa primesti ca a sti sa oferi.

Pe termen scurt cred ca cei cau iau au cel mai mult de castigat iar pe termen lung, cei care ofera fara control au cel mai mult de pierdut. Una din valorile in care cred este versatilitatea, de aceea toate pozitiile trebuie folosite in timp, uneori pe rand, alteori simultan si ca exista un loc potrivit pentru fiecare din ele.

Daca esti sau vrei sa fii leader, pozitia default pe care ar trebui sa o adopti este de a oferi controlat pentru ca asta presupune rolul tau: sa cooperezi si sa initiezi acolo unde lipseste cooperarea. In acelasi timp, cred ca sunt oameni carora trebuie sa le ofer neconditionat. Si poate nu se intampla atat de des, dar uneori apar situatii cand cineva iti ofera ceva, si atunci cred ca este momentul potrivit sa iti iei palaria recunostintei, sa primesti ceea ce ti se ofera si sa faci urmatorul pas, acela de a oferi inapoi.

Asadar, acesta este punctul meu de vedere legat de cele doua tipuri de oameni, sper ca a adus mai multa claritate si ca te va ajuta in viitor sa iei decizii sau sa fii mai constient de pozitia in care te afli tu sau cei din jurul tau pentru a putea fie sa raspunzi, fie sa iti modifici comportamentul.

Eu iti multumesc ca ai citit postarea de azi si ne vedem in februarie!

Multumesc,
Marius